software developmentچه تفاوتی با software programming دارد؟
- 1399/10/5
- 637
- برنامه نویسی
توسعه برنامه (software development) چه تفاوتی با برنامه نویسی نرم افزار(software programming) دارد؟
معمولا افرادی که می خواهند وارد حوزه کامپیوتر شوند باید با مفاهیم مربوط به این حوزه آشنایی داشته باشند. با توجه به اینکه علاوه بر دانش و توانایی، روحیات افراد نیز در کارایی آنها تاثیرگذار است، بنابراین انتخاب درست زمینه کاری بسیار حایز اهمیت است. علاوه بر این شرکت ها نیز باید با توجه به روحیات و مهارت های بلقوه کارکنانشان، افراد مناسب را در جای مناسب قرار دهند تا کارایی فردی و در نتیجه گروهی بهبود یابد. حوزه علوم کامپیوتری نیز از این قاعده مستثنی نیست و با در نظر گرفتن زمینه های کاری مختلف در این حوزه باید هر فرد با مهارت های لازم در هر حوزه و تفاوتهای آنها آشنایی باشد تا بتواند انتخاب درستی برای آینده تحصیلی و شغلی خود داشته باشد. در این مقاله سعی داریم به بررسی دو حوزه مهم در زمینه علوم کامپیوتری یعنی توسعه دهندگان برنامه و برنامه نویسان بپردازیم و شباهت ها و تفاوت های آنرا بررسی کنیم.
اگر از شما بپرسند که تفاوت میان یک برنامه نویس و یک توسعه دهنده برنامه چیست آیا شما پاسخی برای این سوال دارید؟ اغلب افراد درک درستی از تفاوت این دو مفهوم ندارند و هر دو حوزه را یکی می دانند. برای روشن شدن این مسئله در ابتدا به تعریف مفهوم دقیق دو حوزه توسعه برنامه و برنامه نویسی نرم افزار می پردازیم. بطور خلاصه میتوان گفت توسعه دهندگان برنامه ها، برنامه های موبایل و رایانه را تولید می کنند در حالیکه برنامه نویسان نرم افزار ، برنامه ها یا سیستم هایی را ایجاد میکنند و در صورت نیاز صحت برنامه ها و سیستم ها را آزمایش می کنند و اشکالات را در هنگام مواجهه با آنها برطرف می کنند. اما تفاوت این دو حرفه بسیار بیشتر است و در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
تعریف توسعه دهنده برنامه و برنامه نویسی نرم افزار
معمولا اغلب شما با شنیدن کلمه توسعه اپ، به برنامه های تلفن همراه فکر می کنید و البته اشتباه نمی کنید. توسعه اپ یا همان برنامه تنها مختص به برنامه های موبایل نیست و کلا طیف وسیعی از برنامه ها از جمله برنامه های رایانه ها و سایر دستگاه های الکترونیکی مثل سیستم موقعیت یابی خودرو را نیز شامل می شود. منظور از توسعه برنامه فرآیند طراحی ، ایجاد ، آزمایش و سرانجام راه اندازی برنامه ای است که هدف آن تأمین نیاز بسیاری از کاربران است. اشتباه رایج دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که برخی افراد طراحی برنامه های کامپیوتری را بخشی از دانش توسعه وب یا همان web development می دانند. این مسئله اگرچه غلط نیست اما صحیح نیز نیست .
در توضیح این مسئله باید گفت توسعه وب مجموعه ای متعدد از وظایف ، عملکردها ، عملیات و طراحی ها را در بر می گیرد ، در حالی که یک برنامه کاربردی (برای رایانه ها یا تلفن های همراه) معمولاً شامل یک یا چند عملکرد است و پس از یک تحقیق گسترده که منجر به تولید ایده شده است ، ایجاد می شود. یک توسعه دهنده نرم افزار بیشتر شبیه یک آشپز حرفه ای است. آنها نه تنها می توانند با استاندارد بالا آشپزی کنند ، بلکه می توانند رویکردی خلاقانه و مفهومی بیشتری نسبت به آنچه می سازند داشته باشند. این به معنای یافتن نیازهای بازار هدف، ایجاد طرحی برای نحوه ساخت برنامه و ارائه یک سری دستورالعمل ها است. سرآشپزها این کار را برای رستوران ها و توسعه دهندگان نرم افزار این کار را برای برنامه نویسان انجام می دهند.
کار یک توسعه دهنده نرم افزار با صحبت کردن با کاربران برای تجزیه و تحلیل نیازهای آنها شروع می شود. آنها از این اطلاعات برای ایجاد و آزمایش نرم افزاری به طور خاص در زمینه حل مشکلات کاربر خود استفاده می کنند. در شرکت های کوچکتر ، آنها همچنین نقش برنامه نویس را بر عهده می گیرند و ایده های خود را به صورت کد در می آورند. هرچند در شرکت های بزرگتر ، آنها بیشتر شبیه مدیران پروژه عمل می کنند و ایده اصلی این نرم افزار را ارائه می دهند. آنها سپس این مشخصات را به برنامه نویسان می دهند تا به یک محصول تبدیل شود
برنامه نویسی نرم افزار، با نوشتن کد برای ایجاد یک برنامه نرم افزاری سروکار دارد. یک برنامه نویس نرم افزار باید کد نویسی را بداند و در طراحی و توسعه الگوریتم ها مهارت داشته باشد. همیشه برای اطمینان از صحیح بودن همه کدها آنها را آزمایش کرده یا به اصطلاح دیباگ می کند و در صورت وجود مشکل این اشکالات را برطرف می کند. در طول راه ، برنامه نویسان نرم افزار ممکن است تصمیم بگیرند که برخی تغییرات را در نرم افزار ایجاد کنند و اسناد و کدهای مربوط به آن تغییر را در کد اصلی برنامه اضافه کنند. برنامه نویسان ایده های گرفته شده از افراد دیگر را ترجمه می کنند و آنها را به یک کد تمیز و کارآمد تبدیل می کنند. برنامه نویسان را به عنوان تکنسین های فرایند توسعه نرم افزار در نظر بگیرید.
شما اغلب آنها را در حال استفاده از منابع کدنویسی مختلف مانند کتابخانه ها و چارچوب ها پیدا می کنید. این موارد به آنها کمک می کند تا با اشکالات کم ، برنامه های خود را با کارآیی بیشتری بسازند. برنامه نویسان همچنین وظیفه انجام آزمایش مکرر کدی را که می نویسند ، دارند. این امر به این دلیل است که آنها می توانند اطمینان حاصل کنند که با آنچه هم تیمی هایشان نوشته اند منافاتی ندارد. در پایان ، کد تمیز و بدون خطا بسیار مهم است و تمرکز اصلی یک برنامه نویس است. اما در مقایسه یک برنامه نویس با یک توسعه دهنده ، یک توسعه دهنده نرم افزار می تواند همه اینها و موارد دیگر را انجام دهد.
تا اینجا تعریف مختصری از توسعه دهنده برنامه و برنامه نویسی نرم افزار ارائه دادیم و با تفاوت میان این دو مهارت آشنا شدیم. پس بطور کلی می توان گفت که کار توسعه دهنده برنامه ایجاد و راه اندازی یک برنامه است در صورتیکه کار برنامه نویس به کدنویسی برنامه و رفع ایرادات برنامه نویسی آن محدود می شود که البته می توان گفت اصلی ترین و در برخی موارد سخت ترین قسمت کار تولید یک برنامه می باشد. در ادامه یک سری از تفاوت ها و شباهت های میان این دو شغل را بررسی می کنیم
تفاوت ها و شباهت های توسعه دهندگان نرم افزار و برنامه نویس نرم افزار
خوب است که به توسعه دهندگان نرم افزار به عنوان مدیران پروژه نگاه کنید در حالی که برنامه نویسان تکنسین هستند و کد نویسی می کنند. هنگام مقایسه یک توسعه دهنده و برنامه نویس ، یک توسعه دهنده نرم افزار باید بتواند همانند برنامه نویسان کدنویسی کند بنابراین مهارت لازم برای این حیطه شامل برنامه نویسی نیز می شود اما کار اصلی آنها یافتن راه هایی برای حل مشکلات است. برای انجام این کار ، آنها باید بفهمند که این مشکلات چیست و سپس چارچوب فنی برای حل آنها را کشف کنند.
در مقابل وظیفه برنامه نویسان این است که مشخصات داده شده توسط یک توسعه دهنده را بدست آورند و آنها را به یک برنامه کاربردی تبدیل کنند. برای این کار آنها ایده های برنامه نویس را به زبانی قرار می دهند که کامپیوتر می تواند آن را بفهمد و دنبال کند. بطور کلی می توان گفت تمایز میان توسعه دهنده و برنامه نویس به درستی مشخص نیست و این دو در کنار هم پروژه را به پیش می برند.
وجه اشتراک توسعه دهندگان برنامه و برنامه نویسان نرم افزار چیست؟ هر دو باید مهارتهای زیر را داشته باشند:
- سطح بالای مهارت های برنامه نویسی و فنی ؛
- خلاقیت و مهارت های سریع حل مسئله ؛
- تفکر تحلیلی و منطقی
- مهارت های عددی و ریاضی ؛
- توانایی کار سخت و تحت فشار؛
- توجه به جزئیات.
اگر می خواهید به یک توسعه دهنده یا برنامه نویس حرفه ای تبدیل شوید ، باید با گرفتن مدرک علوم کامپیوتر شروع کنید. زمینه تحصیلی بسیاری از توسعه دهندگان برنامه گرافیک رایانه ای ، توسعه وب ، محاسبات و رسانه های دیجیتال است زیرا برنامه ها معمولاً شامل موضوعات مربوط به داده کاوی ، معماری نرم افزار ، ارتباطات سیار و طراحی تعامل هستند. اما در صورت تمایل به برنامه نویسی نرم افزار ، کاملاً واضح است که شما باید تحصیلات خود را در زمینه های "برنامه نویسی نرم افزار" یا "مهندسی نرم افزار" ادامه دهید و مهارت های خود را در زمینه های علمی برنامه نویسی ، سیستم های رایانه ای ، مدل سازی نرم افزار پیشرفته و روش های عددی تقویت کنید.
اکنون که با رشته ها و مهارت های مرتبط با هر کدام از این دو حیطه کاری آشنا شدیم بد نیست آینده شغلی و گزینه های کاری مربوط به هر کدام را نیز بررسی کنیم. شما چه یک برنامه نویس باشید یا توسعه دهنده مزیت شغلی که برای شما وجود دارد این است که تا جای زیادی کار شما شخصی محسوب می شود و این بدین معناست که می توانید بصورت شخصی و فریلنس نیز کار خود را ادامه دهید و درآمد خود را داشته باشید. جدول زیر مهم ترین مشاغلی که در هر کدام از دو حیطه شما می توانید ادامه دهید را نشان می دهد.
مشاغل مربوط به توسعه دهندگان برنامه | مشاغل مربوط به برنامه نویس نرم افزار |
توسعه برنامه | توسعه وب |
توسعه بازی | معماری شبکه های کامپیوتری |
توسعه رابط کاربری | تحلیل گر سیستم کامپیوتری |
مدیریت محتوای وب | برنامه نویس کامپیوتر |
آزمایش کننده برنامه | مهندس تضمین کیفیت نرم افزار |
اکنون کمی به حقوق و دستمزد حاصل از مشاغل این دو رشته بپردازیم. میتوان گفت تقریباً هیچ تفاوتی میان سطح درآمد در این دو رشته وجود ندارد بنابراین توسعه دهندگان برنامه ها و برنامه نویسان نرم افزار تقریباً به یک اندازه دستمزد می گیرند ، البته این دستمزد بسته به سطح تجربه فرد و مهارت و دقت در انجام پروژه و موقعیت مکانی افراد و همچنین سطح شرکت ها متفاوت است. بطور متوسط در ایالات متحده و انگلیس دستمزد این افراد به این صورت می باشد:
- متوسط حقوق مهندس نرم افزار در ایالات متحده: 78،000 دلار در سال
- میانگین حقوق یک توسعه دهنده برنامه در ایالات متحده: 66000 دلار در سال
- میانگین حقوق هر دو توسعه دهنده برنامه و برنامه نویسان نرم افزار در انگلیس: 30،700 GBP در سال.
در جمع بندی مطالب ارائه شده، بطور کلی می توان گفت توسعه برنامه می تواند بیشتر بر روی طراحی ، تجربه کاربر و برخی اوقات ویژگی های سرگرم کننده متمرکز شود ، در حالی که برنامه نویسی نرم افزار به عنوان هدف اصلی پیدا کردن و معرفی کدهای مناسب و اطمینان از رعایت استانداردهای کیفیتی است. آنچه مسلم است این است که مانند هر متخصص علم و فناوری ، برای توسعه دهندگان و مهندسان نرم افزار همیشه تقاضای کاری وجود دارد و این تقاضا با افزایش سطح تجربه و مهارت افراد افزایش می یابد. باید این نکنه را در نظر داشته باشید که تعداد برنامه ها همچنان در حال افزایش است و همیشه نیاز به افرادی که برنامه های رایانه ای جدیدی ایجاد می کنند و برای مسائل مختلف نرم افزار راه حل می یابند ، وجود خواهد داشت.