لگو وب سایت هوشمندان
جستجو

تابلوخوانی در بورس چیست؟

تابلوخوانی چیست؟

تابلوخوانی یعنی بررسی و تحلیل شرکت‌های بورسی برای به دست آوردن میزان عرضه و تقاضا، خرید و فروش و نوسان های قیمتی در کوتاه مدت و میان مدت. همانطور که می دانید اگر میزان عرضه بالا باشد قیمت سقوط می‌کند و اگر میزان تقاضا زیاد باشد قیمت صعود می کند برای همین تابلو خوانی از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا اگر شما بتوانید خوب تابلوها را بخوانید می توانید میزان عرضه و تقاضای احتمال را به دست بیاورید در نتیجه می توانید بفهمید که قیمت در کوتاه مدت یا میان مدت چه روندی پیش خواهد گرفت. اولین چیزی که برای معامله نیاز دارید اطلاعات کامل شرکت بورسی است. به این منظور باید وارد وبسایت tsetmc.com شوید. تمامی اطلاعات لازم برای تابلوخوانی را میتوانید در این وبسایت بدست آوردید. 

تاریخچه تابلوخوانی:

قدمت تابلوخوانی به بیش از ۸۰ سال برمی‌گردد. در آن زمان نمودار وجود نداشت برای همین افراد از تابلو برای تعیین بهترین سهام ها استفاده می کردند که به آن اصطلاحا نوار هم می‌گویند. عکس های زیادی در اینترنت وجود دارد که نشان می‌دهد سهامداران قدیمی از نوار یا تابلو برای خرید و فروش سهم استفاده می‌کردند. این به این معنی نیست که تابلوخوانب دیگر کاربردی ندارد اتفاقاً خیلی از سرمایه گذاران بزرگ همچنان با استفاده از تابلو خوانی سهام های بزرگی را خرید و فروش می‌کنند پس نیاز است که شما به عنوان یک سرمایه گذار تا حدودی با اصول تابلوخوانی آشنا باشید.

چند روش کاربردی تابلوخوانی در بورس:

  • سابقه نماد بورسی: شرکت های بورسی که قدیمی تر هستند برای معامله بهترند زیرا افراد زیادی آن را می‌شناسند و نقدینگی در آنها بیشتر است. این به معنی نیست که شرکت‌های نوپا به درد معامله نمی خورند بلکه اطمینانی که شرکت های قدیمی تر دارند شرکت های نوپا به شما نخواهد داد.
  • زمان انجام معاملات (عرضه و تقاضا): قبل از اینکه بازار به صورت رسمی باز شود، در بین ساعت ۸:۳۰ تا ۹ صبح بازار پیش گشایش می‌شود و سفارشها قبل از اینکه بازار به صورت رسمی آغاز شود، انجام می شود. بسیاری از این سفارش‌ها فقط جنبه روانی دارد و معامله گر را دچار شک و تردید میکند.
  • عرضه و تقاضای بلوکی در بورس: هر وقت که ارزش معاملات تا ۲ میلیارد تومان بالا بود، زمان انجام خرید می باشد زیرا نقدینگی بسیار بالایی وجود دارد و تأثیر عظیمی می‌تواند روی خرید و فروش (عرضه و تقاضا) داشته باشد. وقتی ارزش معاملات تا ۲ میلیارد تومان بالا بود در کنار نماد بلوکی، عدد ۲ ظاهر میشود.

EPS در تابلوخوانی چیست؟

میزان سود هر سهمی که سهامداران در اختیار دارند را با علامت اختصاری EPS نشان میدهند. میزان سودآوری کلی یک شرکت را با این علامت نشان می‌دهند پس هرچه EPS بالاتر باشد آن شرکت برای سهامداران سودآوری بیشتری داشته است. EPS دو نوع است، EPS ای که در سایت tsetmc.com  میتوانید ببینید، سودی است که یک شرکت برای یک سال مالی به ازای هر سهم شناسایی میکند اما EPS ای که واقعا محقق شده است در سایت codal  قابل مشاهده است.

اما چرا EPS؟

یکی از مهمترین المان ها در تعیین ارزش واقعی یک سهام EPS است. شما به عنوان یک سهامدار هوشمند نیاز دارید که بهترین سهام ها را انتخاب کنید و بهترین معیار برای انتخاب بهترین سهم ها EPS است. اما نکته مهمی که وجود دارد این است که EPS به تنهایی هیچ کاربردی ندارد برای همین شما نیاز دارید که EPS را با قیمت فعلی مقایسه کنید تا ارزش درآمد و نظر سرمایه گذاران در مورد رشد آتی را بتوانید تعیین کنید.

حجم مبنا چیست؟

حجم مبنا به حداقل میزان مجاز سهام قابل معامله در هر شرکت میگویند. بر اساس قوانین باید در یک‌سال حداقل ۲۰ درصد از کل سهام یک شرکت مورد معامله قرار گیرد. محاسبه حجم مبنا سادست. فرض کنید که در یک سال ۲۵۰ روز کاری وجود دارد پس حجم مبنا در روز میشود 0/0008 کل سهم. فرض کنید شرکتی ۲۰۰ میلیون سهم دارد پس حجم مبنای آن ۱۶۰ هزار سهم خواهد بود فلذا باید حداقل ۱۶۰ هزار سهم معامله شود تا تغییرات قیمت آن روز سهم انجام گیرد.

قیمت پایانی چیست؟

در تابلوی عرضه و تقاضا دو قیمت وجود دارد. قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله (آخرین قیمت). قیمت پایانی یک سهم در یک روز عبارت است از میانگین کل قیمت هایی که سهم در آن روز معامله شده است. اگر در یک روز حجم معاملات و حجم مبنا با یکدیگر مساوی باشند، میانگین قیمت کل معاملات در آن روز به عنوان قیمت پایانی در نظر گرفته خواهد.

P/E چیست؟

P/E به معنی نسبت قیمت به درآمد هر سهم است.  اگر قیمت سهمی را که به روی تابلو است را تقسیم بر سود هر سهم کنید P/E به دست می آید. این ابزار یکی از رایج ترین ابزار تحلیلگر های بنیادی است و همیشه در کنار محاسبه دقیق سود هر سهم، با این ابزار تلاش می‌کنند که ارزش ذاتی شرکت را خیلی دقیق تر به دست بیاورند. رایجترین شیوه ارزش گذاری هر سهم به شکل زیر است:

سود محاسبه شده هر سهم × قیمت به درآمد محاسبه شده هر سهم = ارزش ذاتی سهم

نکته قابل توجه این است که هر چه P/E کمتر باشد سهام به شدت بنیادی تر است، امع هر چه P/E بیشتر باشد تا جایی که منفی باشد، نوسانات سهام بیشتر و به شدت شارپی است. اگر سهام های با P/E بالاتر در روی حمایت های قوی خریداری کنید مطمئن باشید که آن سهام  رشد شارپی میکند.

خرید و فروش حقوقی و حقیقی:

در قسمتی از تابلوخوانی می توانید به میزان خرید افراد حقوقی و حقیقی پی ببرید که به شخصه باید بگویم که همچین چیزی را در بورس های خارجی مشاهده نکردم و این یک مزیت بسیار بزرگ است و با استفاده از همین موضوع شما می توانید تا حدی روند آینده قیمت را دقیق تر پیش بینی کنید. در این قسمت از تابلو می توانید اطلاعات دقیقی درباره میزان عرضه و تقاضا توسط افراد حقیقی و حقوقی پیدا کنید که با استفاده از این اطلاعات و کمی تجربه می توانید تا حدی پیش بینی کنید که قیمت به چکار خواهد کرد.

تعریف سهام شناور:

یکی از مهم ترین قسمت ها در تابلو خوانی سهام شناور است که نشان می‌دهد چند درصد سهام شرکت در دسترس عموم قرار دارد و هرچقدر سهام شناور شرکت بیشتر باشد کنترل و دستکاری قیمت به حداقل می‌رسد چون سهام این شرکت بر اساس عرضه و تقاضای واقعی تری قیمت‌گذاری شده است که توسط سهامداران انجام می گیرد.

توضیح تعداد معاملات:

برای هر سهمی صفحه جداگانه وجود دارد که اگر به روی آن نماد کلیک کنید با تعداد معاملات مواجه میشوید. این عدد به شما تعداد دفعاتی که هر نماد مورد معامله قرار گرفته شده است را نشان می دهند و البته باید این نکته را متذکر شوم که این عدد به تنهایی نمی تواند به شما کمک کند و باید حتما در کنار بقیه فاکتور ها مورد استفاده قرار گیرد.

آیا امکان نوسانگیری های میان روزی در تابلوخوانی وجود دارد؟

یکی از محبوب ترین روش های معاملاتی نوسان گیری میان روزی است و سؤالی که به وجود میاید این است که آیا میشود در تابلوخوانی نوسان گیری های میان روزی هم انجام داد؟ باید بگویم که امکان نوسان گیری وجود دارد اما نه با تابلو‌خوانی تنها بلکه با استفاده از نرم افزار داینامیک تریدر + اندیکاتور نسبتا محبوب ATR. به منظور این کار تابلو خوانی و اندیکاتور ATR را با یکدیگر ترکیب می کنیم به این صورت که ابتدا با استفاده از تابلو سهام های مناسب را جدا کرده و سرانجام با استفاده از اندیکاتور ATR فیلتر نهایی را انجام می‌دهیم و آماده نوسان میان روزی می شویم.  اگر این اندیکاتور رو به بالا باشد به این معنی است که تعداد نوسانات در سهام زیاد شده است و اگر روبه پایین باشد به این معنی است که تراکنش‌ها در سهم پایین است.  اگر تعداد نوسانات بالا باشد به این معنی است که این سم کاندیدای خوبی برای نوسان گیری میان روزی است و لذا می توان با استفاده از خطوط روند یک معامله خوبی را داشته باشید به این صورت که منتظر برخورد قیمت با خطوط حمایتی میشوید و پس از اینکه مطمئن شدید قیمت برگشت خواهد داشت، با ریسک مناسب وارد معامله میشوید.

جمع بندی پایانی:

در این پست برای شما گوشه‌ای از تابلو خوانی را شرح دادیم. از نظر من تابلوخوانی روشی مجزا برای تعیین و پیش بینی بازار است. این روش، روشی قدرتمند خواهد بود البته فقط برای کسانی که در آن مهارت کافی دارند. اصطلاحات پایه را به شما آموزش داده ایم اما این همه قصه نیست و باید با تمرین و تکرار فراوان مهارت خود را در استخراج قیمت و اعداد بیشتر کنید. ممکن است در ابتدا گیج کننده باشد اما میتوانم به شما قول دهم که ارزشش را خواهد داشت‌.



 

داستان عجیب دو تریدر برتر تاریخ که شما را شوکه میکندبهترین از نظر کاربران
داستان عجیب دو تریدر برتر ...
چرا باید یک عکاس شویمآخرین پست
چرا باید یک عکاس شویم